Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sziasztok!
 
Felmerült bennünk a kérdés, hogy mi legyen majd az egyesületünk címere, vagy ha „teccik” akkor logoja. Nagyon nem is kellett keresni, hisz Budafok címere szinte magáért beszél:
Itt megtudjátok hogy alakult ki Budafok címere. Kiemeltük a Daru madarat belőle, én ennek néztem utána mit is jelent a Daru. Döbbenetes és számomra lelkesítő dolgokat, találtam, remélem titeket is hasonlóan érint, íme, kutatásom eredménye:
A daru a magyarság egyik megbecsült ősi vadmadara, valamint az éberség és a hűség heraldikai madara. Kedvelt ábrázolásmódja kővel a lábában, melynek jelentése, hogy a repülő darucsapat vezérmadara mindig egy követ tart, hogyha véletlen elalszik, a zajra felriadjon. Őr szerepe a község címerében mögöttes jelentéstartalommal is bír: jelképezi azokat a polgárokat, akik őrzik, megóvják, továbbörökítik a település hagyományait és értékeit.
·         Ott találjuk a Tiszaeszlár-Bashalomban talált 10. századi ezüst karperecen ötosztatú tulipánt őrizve,
·         koronázási palást szegélyén pártás daruk vannak egy központi ötosztatú tulipán két oldalán, a korongok közti mezőben. Ilyen formában találjuk IV. Béla XIII. századi címerében,
·         Párosával, őrmadárként, hosszú nyakú formában ott látjuk a XIII. és XIV. századi magyar pénzeken, Károly Róbert dénárján egy életfa két oldalán, bár rövidített lábakkal.
·         látható a Zirci apátság templomhomlokzatán, a jellegzetes követtartó pózban,
·         és rengeteg község címerében.
·         A híres legenda szerint Ibükosz, ókori görög költő rablógyilkosság áldozata lett, s a gaztettet darvak leplezték le.
  • A moldvai csángóknál ismert játék volt a daruzás.
Daru, daru, elkötöm az útadot
Síppal, dobbal, tizenkét tekenő kaláccsal.
A vers elmondása után egy botot bedugnak a földbe, s a darvak akkor nem tudnak tovább repülni, hanem egy helyben keringenek a levegőben. Ha a botot kihúzzák a földből, és a vers sorait visszafelé mondják, akkor a darvak továbbrepülhetnek. Ez a vadászmágia körébe tartozó varázsvers sámántevékenykedés maradványa.
  • Figyelemreméltó a vogul (manysi) darumaszk és a magyar gólyamaszk hasonlatossága. A darumaszkot fából faragott csőrrel alakítják. A csőr alsó része zsinórral mozgatható. A darut alakító játékos eltakarja magát, a darufejet egy boton a feje előtt tartja. Játék közben a csőrrel csattogtat.
A darvaknak nemcsak nálunk szenteltek különös figyelmet a velünk rokon Ázsiában is felismerték a darvak különleges mivoltát. A daru a taoista halhatatlanok szent madara. Felettébb szerencsés előjelnek számít. A legenda szerint, úgy 800 évvel ezelőtt, egy taoista szerzetes szemtanúja volt egy daru és egy kígyó közötti harcnak. Ez a különös küzdelem ihlette meg a szerzetest, és ennek hatására kidolgozta a Tai-Ji elnevezésű harcművészetet.
A daru a kínai mitológiában a fényesség ősprincípiumával, a yanggal áll kapcsolatban. A daru a tűz és a fém szubsztanciájával táplálkozik, ezért 7. életévében ún. „kisebb változások” mennek végbe rajta, 16. évében pedig „nagyobb változások”. A változások majd csak a 160. életévében fejeződnek be, ekkor a daru teste fehér lesz és tiszta, kiáltása felhatol az égbe. Különösen hosszúéletűnek tartják. A fehér daru ezeréves korában kékké változik, és újabb ezer év múltán feketévé. Úgy vélték, hogy a fehér darvak a tánc mesterei, a feketék pedig rendkívül érzékenyek a zenére. A legendákban ritkán találkozni sárga vagy vörös daruval is. A kínai piktúrában gyakran ábrázolják együtt a szintén a hosszú élet szimbólumának számító fenyővel. Az időszámítás kezdetétől fogva úgy tartották, hogy a halhatatlanok daruháton (főként fehér darun) járnak, repülnek az égbe. Ezért a darut gyakorta a „halhatatlanok darva”-ként nevezik.

Megjelenik az origami papírhajtogatási művészetben: Japánban többek között daruval (curu) várják az új évet. Az „1000 hajtogatott daru” a hajtogatás közben elképzelt kívánság beteljesülését jelenti. A japán mitológiában az 1000 évig élő daru a becsület, a hűség és a béke jelképe. Ez a fenséges madár egy életre választ magának párt, utódait pedig mindkét szülő nagy gonddal neveli, nem meglepő hát, hogy a családi értékek szimbólumává emelték. A japánok úgy tartják, aki megházasodás előtt hajtogat 1000 papírdarut, békés és boldog házaséletre számíthat.

 


 

De ha már ennyi eszmei „aranyrögöt” találtam illdomos szólni a darvak jelenlegi helyzetéről is:
A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de még, mint nem veszélyeztetett. Európában sebezhető fajként tartják nyilván, Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft.
Magyarországon rendszeres átvonuló, nagyobb számban jelenik meg a Hortobágyon, Kardoskúton és Montágpusztán. Időszaki fészkelése előfordul, de nem jelentős, illetve kétes.
Költőhelyként zavartalan helyet keres nádasokban, mocsarakban, vizes erdei tájakon, vagy lakatlan pusztákon. A kakas jellegzetes tánccal és hangokkal udvarol a tojónak. Sikeres nász esetén a fészküket növényi anyagokból, lehetőleg víz által védett helyre készítik. Fészekaljuk 2 tojásból áll, melyen mindkét szülő felváltva 28-30 napig kotlik. A fiókák néhány nap múlva elhagyják a fészket, de a vonulás idejéig a szülők még gondoskodnak róluk. A fiatal madarak 3 éves korukra válnak ivaréretté.
Költőterületén füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Télen nagy csapatokba verődik. Várható élettartalma 20 év.
Testhossza 110-120 centiméter, szárnyfesztávolsága 190-220 centiméter, testtömege         4500-6000 gramm. Alapszíne palaszürke. Közelről a fejtető piros színe is látható.
Eurázsia erdős, sztyeppés, vizes területeken honos, telelni Afrika északi és Ázsia déli részére vonul. Csapatban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Az elöl repülő madár hamarabb elfárad, ezért változtatják a helyüket a csoportban.
 

Mindezek után azt hiszem, emelt fővel büszkén viselhetjük ezt a nemes madarat címerünkként.

A Daru lábával egy követ tartva mögötte két keresztbe tett fokossal.

 

Kép

 

Remélem a ti tetszéseteket is elnyerte!
 
Isten Áldjon titeket:
 
Berki Sándor
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

новороссия русская весна

(RussellKnott, 2019.01.13 17:29)

Приветствую! Класный у вас сайт!
Нашёл познавательное в сети:
http://enewz.ru/12331-dzhon-kerri-gospitalizirovan-posle-padeniya-s-velosipeda-vo-francii.html <b> Джон Керри госпитализирован после падения с велосипеда во Франции </b>
http://enewz.ru/18234-v-skorom-vremeni-na-territorii-moskovskih-zh-d-vokzalov-poyavyatsya-avtomaty-dlya-zaryadki-gadzhetov.html
последние новости экономики прогнозы экспертов http://enewz.ru/ekonomika/
глобальная политика новости http://enewz.ru/politika/
Ещё много интересного нашел тут: <b> новости мировой энергетики </b> http://enewz.ru/

скачать сериал комиссарша бесплатно в хорошем качестве

(MichaelGobre, 2019.01.12 03:30)

Привет! прикольный у вас сайт!
Нашел сериальную базу кино: <a href=http://kinokub.net/>смотреть лучшие драмы 2018</a>
Здесь: <a href=http://kinokub.net/otechestvennyy/>отечественные фильмы бесплатно в хорошем качестве</a> Смотреть онлайн лучшие отечественные фильмы список 2019
Здесь: новинки ужасов 2019 в хорошем качестве http://kinokub.net/novinki/ список 2018
Тут: приключения лучшее смотреть онлайн бесплатно http://kinokub.net/priklyucheniya/ список 2019
Здесь: http://kinokub.net/14062-kniga-dzhungley-endi-serkisa-snova-smenila-nazvanie.html <b> «Книга джунглей» Энди Серкиса снова сменила название </b>
Тут: http://kinokub.net/7803-bezoblachnoe-zavtra-nagi-no-asukara-2013.html

best spring cleaning service Mill Island TriBeca

(SCunlonee, 2018.12.27 14:50)


This is may depend from implementation front-rank equipment park,technology,equipment,algorithm,cleaning,methods,equipment,components,mechanisms and industrial equipment, specialized detergents and cleaning funds and also beautiful organization work cleaning service.
In our world use support Cleaning firms made necessarily authoritative and relevant.

Some enterprises and organizations Partnership long for a time enjoy help with cleaning companies, but not conclude personal frames swabber for such types of services as Cleaning a private house and Bathroom cleaning in TriBeca .

Long-term practice General Partnership in Chinatown & Little Italy owner specialized company is STEPHEN WILLIAMS, revealed that hired trained staff cleaning firms produce cleaning well faster, neater, scrupulous and cleaner, than for example own regular cleaners.


You will be spared from wasting time on training and recruitment frames , on check his work, you it will not be necessary to allocate room for cleaners and organize storage inventory.

We Limited liability Limited Partnership is that is on the street Douglaston invite you personally work with uson profitable conditions.
Any Economist Proves You contain Multiple workman at a loss in collation with employ foreign cleaning service.residential housekeeping services : <a href=https://hkeeping.club>need housekeeping services</a>

Best workshop Massage Midtown West

(SKSvofobby, 2018.12.16 01:06)

Our main experienced masters, who perform sessions , apply elements healing massage, which awakens energy centers of whole organism, thereby stimulating functioning of reproductive organs.
In our center you can order a massagein City Line from fifteen minutes and to five hours in spacious apartments - are not only simultaneously massage table and spacious beds .
Extras for those people to whom impossible tune in to the necessary Music Therapy salon can offer Music Therapy or massage with stones .
MUSIC THERAPY salon in Midtown Manhattan can offer ladies and representatives of the stronger sex relax at the end labor or arrange for myself mini holiday.
Personally have the opportunity conduct experiments in any view technician massage up to infinity!


We work in NJ. Beauties Faith -
<a href=https://adult.manhattan-massage.com>adult massage ny</a>

Официальный интернет-магазин сельско-хозяйственной и строительной техники champion

(ONCHEskali, 2018.11.29 05:42)

Магазин CHAMPION в городе Самаре представляет скидки на все виды снегоуборщиков: снегоуборщики чемпион отзывы владельцев. champion помогает вам в работе и ремонте в доме и ценит ваше мнение.

Владельцы пригородных домов зимой сталкиваются с задачей очистки снежка. Чтобы адаптировать эту задачу, необходим снегоуборщик чемпион.
Модный товарный рынок делает отличное предложение изрядно модификаций, разновидностей зимних машин для уборки снега.. Из
ассортимента наличествующего модельного ряда нужно подобрать хороший допустимый вариант, который подходил бы всем пожеланиям и запросам. Мы значительный импортер снегоуборочной техники.

Наша компания БензоТрейд это активно совершенствующаяся организация которая продает снегоуборочную оборудование.
Мы работаем по всему стране.

Бренд champion на Российском рынке появился давно. Те, кто работают на своём огороде знают его уже по одному фирменному знаку. ЧЕМПИОН это аграрная техника которой можно пользоваться во все времена. Большинство из производимой агротехники от Champion всесезонна и дополняет себя. Такая техника как: Мотокультиваторы может быть использована в обработки земли. В поливе ваших садов легко справится такой агрегат от мегабренда ЧЕМПИОН как: Насосы вибрационные.

За более подробной информацией можно обратиться на официальный сайт настоящего бренда CHAMPION.

Скидка 2,42% от стоимости любого товара, успей забрать свою скидку.

<a href=https://www.benzotreid.ru/product/snegouborshhik-champion-st656/>снегоуборщик бензиновый чемпион</a>

Официальный электронный магазин автостекла

(Autounlonee, 2018.11.28 21:35)

Если авто стекло трескается и надо заменить его, то вам в автомобильном сервисе 2 разновидности автомобильного стекла: старое и новое. От вас зависит какое вы выбирите.

Автостекла, как и любые другие авто зап. части авто, делятся на оригинальные и неоригинальные. Подлинные стеклов производятся либо на АВТОЗАВОДЕ, занимающемся выпуском автомашин, либо у поставщиков автоконцерна, выпускающих запасные части по лицензии АВТОЗАВОДа, которые непосредственно устанавливаются в производимые машин.
Авто магазин компания Фуяо ведет реализацию Авто стёкла по всей стране.
Установкой Лобовых стёкл от авто Занимается наша фирма.

Полировка авто стёкл.
Очень часто встречаемым изъяном прогрессивного тс несомненно считается утеря лобовым стёкло от авто прозрачности из-за потёртостей, царапин, как правило, от стеклоочистителей. В угоду защиты транзитников компании-производители создают автомобильные стёкла из довольно мягких видов стекла, что и делает этот неисправность популярным.
Частые повреждения лобовых стёкл от авто бывают: незначительные, глубокие, средние повреждения.
Мы устанавливает автомобильные стёкла как на отечественные, так и на зарубежные авто а также на грузовые авто.
компания Фуяо изготовляет автостекла на заказ.

Официальный склад лобовых стекол в Самаре <a href=https://fuyao63.ru/>завод автостекла</a>

мультфильмы новинки смотреть онлайн бесплатно лучшем качестве

(TommieNof, 2018.11.22 00:39)

Привет! интересный у вас сайт!
Нашел класную базу кино: <a href=http://kinovalenok.tv/>смотреть онлайн сериал игра в хорошем качестве</a>
Тут: смотреть лучшие фильмы фэнтези в 720 hd http://kinovalenok.tv/fentezi/ список 2019
Здесь: <a href=http://kinovalenok.tv/drama/>Лучшие драмы</a> смотреть русскую драму в хорошем качестве список 2019
Тут: <a href=http://kinovalenok.tv/dokumentalnyy/>Онлайн лучшие документальные фильмы</a> лучшие документальные онлайн фильмы бесплатно список 2018
Тут: http://kinovalenok.tv/melodrama/3205-chastnaya-zhizn-pippy-li-the-private-lives-of-pippa-lee-2009.html <b> Смотреть Частная жизнь Пиппы Ли / The Private Lives of Pippa Lee (2009) онлайн бесплатно </b>
Тут: http://kinovalenok.tv/news/2518-stellan-skarsgard-sygraet-vikinga-dlya-fon-triera.html

Удивительная фотосессия

(LanceWhoff, 2018.10.15 14:47)

Здравствуйте!
Нашел приколы с Фото на этом сайте: http://okaybro.ru :
<a href=http://okaybro.ru/foto-prikoly-interesnoe/4913-zabroshennyy-skazochnyy-zamok.html> Заброшенный сказочный замок </a>
<b> Фестивали татуировки в Шанхае и Сочи </b> http://okaybro.ru/foto-prikoly-interesnoe/5794-festivali-tatuirovki-v-shanhae-i-sochi.html
http://okaybro.ru/foto-prikoly-interesnoe/1780-masai-mara-samyy-izvestnyy-zapovednik-v-kenii.html

онлайн мультфильмы 2018 года в хорошем качестве

(EdwardOpild, 2018.10.14 20:14)

Привет всем участникам форума! прикольный у вас сайт!
Нашел топ базу кино: <b> Смотреть фильмы онлайн бесплатно в хорошем качестве hd </b> <a href=http://kinokub.net/>http://kinokub.net/</a>
Здесь: <a href=http://kinokub.net/anime/>аниме онлайн бесплатно в хорошем качестве</a> смотреть лучшие аниме 2017 список 2017
Здесь: смотреть лучшие российские боевики http://kinokub.net/boevik/ список 2018
Здесь: <a href=http://kinokub.net/detektiv/>русские детективы бесплатно в хорошем качестве</a> лучший детектив скачать бесплатно список 2017
Здесь: http://kinokub.net/komediya/639-zhenskie-spletni-women-talking-dirty-1999.html <b> Смотреть Женские сплетни / Women Talking Dirty (1999) онлайн бесплатно </b>
Тут: http://kinokub.net/news/10478-premera-avatara-2-otlozhena-na-neopredelennoe-vremya.html

40 Ways to Lop off Your Blood Load

(AWeencebluedge, 2018.10.08 03:33)

Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/generxpill-cialis-achat/

Acme blood influence (hypertension)

(Aelolviturorne, 2018.07.27 02:48)

Pression arterielle est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-sans-ordonnance/

Best Spa body to body in NY

(EROvofobby, 2018.07.14 16:35)

Visitors to workshop can find many questionnaires girl of any age and nationality performing thai massage in the city NJ.

Girls are able not only to give pleasure in this way, but also to demonstrate their other abilities to men of the stronger sex. Masseuses perform exotic a massage that will produce a gentleman a vivid impression.
Prices for tantric massage depends on qualification Women and the skills that she possesses. Before making a choice, carefully study the prices for services and customer feedback about the work of one or another masseur specialist. We are sure that the search for a real professional masseur will be crowned with success and you will be satisfied with the quality of our services. Girls are skilled workers in their field and they will help you relax after a hard day.


We have a massage parlour New York. : <a href=https://garshana.massage-nyc.com>garshana massage</a>

viagra without a doctor's prescription 68506

(WilliamLow, 2018.04.30 18:22)

viagra without subscription <a href=http://viagrawithoutdocpresc.accountant/#2441>viagra without a doctor prescription india</a> viagra without a doctor prescription paypal